DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22341080,92%
İstanbul
27°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kariyer.net’in hikayesi Harvard’da okutulacak

Kariyer.net’in hikayesi Harvard’da okutulacak

ABONE OL
Eylül 23, 2023 11:00
Kariyer.net’in hikayesi Harvard’da okutulacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kariyer.net’in transformasyon kıssası case study’e dönüştü ve Harvard Business School’da ders içerisinde işlenecek. Meslek.net CEO’su Fatih Uysal süreci Bloomberg HT’ye anlattı.

Geçtiğimiz yıl Ekim ayında Harvard Business School (HBS) akademisyenlerinin kendilerine ulaştığını tabir eden Uysal “Özellikle son periyotta yapay zekanın çok öne çıkması ile bu alanda yapılan uygulamalar HBS’in radarına süratli bir formda giriyor. Meslek.net’in online bir istihdam sitesinden yapay zeka takviyesi ile İK teknolojileri platformuna dönüşme ve büyüme seyahati da bu açıdan çok ilgilerini çekti. 1 sene boyunca HBS akademisyenleri ile ayrıntılı mülakatların sonucunda öykümüzü bir Case Study olarak ele alabileceklerini ilettiler ve case yazım etabı başladı” dedi.

Türkiye’den çıkmış, yüzde 100 Türk sermayeli bir şirketin dönüşüm öyküsünün dünyanın önde gelen üniversitelerinden birinde case olmasının verdiği memnunluğu ve gururu lisana getiren Uysal “24 yıllık geçmişe sahip bir şirket olarak evvelce yalnızca iş ilanları yayınlayan bir site iken 2017’den itibaren esaslı bir değişime giderek inovasyona daha fazla öncelik vermeye, yapay zekayı (AI) süreçlere dahil etmeye ve eser portföyümüzü genişletmeye başladık. Biz de birinci derse katılarak öğrencilerin case’imizi nasıl değerlendirdiğini görmeyi, dinlemeyi iple çekiyoruz. Case study; Meslek.net’in online bir istihdam platformundan yapay zeka takviyesi ile daha kapsamlı İK teknolojileri ekosistemine dönüşme ve büyüme seyahatini anlatıyor” halinde konuştu.

Dönüşümün hikayesi

Uysal şirketin dönüşüm sürecinde yapay zekanın rolünü şu biçimde anlattı:

“Dönüşümün birinci evresi (2018-2019), iş ilanlarına ek olarak yeni eserlerin geliştirilmesini gerektirdi. Bu süreçte sanal asistan dediğimiz, sanal satış asistanını devreye aldık ve bu asistan vasıtasıyla satış grubumuzun müşterilerimizle daha sık temas etmesini, müşteri muhtaçlıklarının daha kolay tespit edilmesini ve cevaplanmasını sağladık. Akabinde işe yerleştirme hizmetimiz olan Pratik Aday Servisini devreye aldık. 100 bireye varan ve tüm Türkiye’ye yayılan İK Danışmanı ağımızla müşterilerimize işe yerleştirme hizmeti vermeye, onlar için terzi işi tahliller geliştirmeye başladık. Patronların kullandığı Aday Takip sistemi eserimizde KVKK kurallarının işe alım alanındaki uygulamasını kolaylaştıran Ahenk Modülü üzere yeni eserler ve hizmetleri hayata geçirdik.

Dönüşümün 2. evresinde; (2020-2023) birinci olarak imajlı mülakat eserimiz HR Venue’yü patronların fiyatsız kullanımına sunduk ve kullanım oranı 10 kat arttı. Ayrıyeten, akıllı ilan ve ilan teklif sistemi üzere yapay zeka takviyeli eserleri devreye aldık.

Techcareer.net; teknoloji yeteneği gereksinimine yönelik olarak 2021 yılında hayata geçirdiğimiz bir kurum içi teşebbüs. Techcareer.net, yapay zeka dayanaklı bir eşleştirme algoritması aracılığıyla yanlışsız yeteneğin yanlışsız işle buluşmasına yardımcı olacak biçimde kurgulandı. Bootcamp’ler ve Hiring Challenge yarışları aracılığıyla yetenekleri keşfeder ve geliştirirken, Hackathonlarla başarılı sonuçlar elde eden yetenekler ortaya çıkartıldı. Böylece; mahallî istihdam platformları ile çalışmama siyaseti bulunan, bu nedenle de 23 yıldır Meslek.net müşterisi olmayan dünya önderi yazılım şirketlerinin de Meslek.net ile teması sağlanmış oldu. Bu yıl iki yeni özellik eklendi; son yenilikle birlikte şirketler, teknoloji alanındaki açık konumları için Techcareer.net web sitesi üzerinden ilan yayınlayabiliyor.

Teknoloji alanındaki yeteneklerin iş ilanlarına yapılan müracaatlardan çok işe alım uzmanlarının özgeçmiş taramaları yoluyla işe alınma eğiliminde olduğunu görünüyordu. (işe alımların yaklaşık %65’i) Buradan hareketle kısa liste uygulaması hayata geçirildi.”

Yapay zeka kullanmak vakitten tasaruf ettiriyor

Uysal “Yapay zeka, işe alımlarda ortaya çıkan büyük datayı süratli ve verimli bir halde sürece imkânı sağlıyor. Tekrarlanan data kalıplarını inceleyerek, işe alım, çalışan özellikleri, performans üzere bahisler üzerinde kestirim etme ve karar verme süreçlerine yardımcı olacak formda kullanılıyor. SHRM 2022 Automation & AI in HR Research’e nazaran, yapay zeka kullanmanın vakitten tasarruf ettirdiğini ve randımanı arttırdığını belirten İK profesyonellerinin oranı yüzde 85.

İşverenler mülakata çağrılacak adayların seçilmesi, niteliklerinin açılan konuma uygunluğunun kıymetlendirilmesi üzere birçok süreçte yapay zekâdan takviye alıyor. Doğal lisan sürece metotları kullanıldığında büyük verideki kritik bilgilerin saptanması kolaylaşıyor: belli bir aday açısından ülkü iş ya da o durumdaki adaylar ortasından bir iş ilanına daha uygun adaylar daha kolay belirlenebiliyor.Yapay zeka tabanlı iddia metodları ile yapılan teklifler gerçek vakitli ve şahsileştirilmiş bağlantıları beslediğinde aday/işveren açısından sonuca ulaşmak kolaylaşıyor” formunda konuştu.

“Yeni eserlerden elde edilen gelirin önümüzdeki 2 yıl içinde toplam gelirin yüzde 50’sini geçmesini amaçlıyoruz”

2023 ve daha sonrasında, alım süreçlerini hızlandıran, daha az eforla daha uygun adayları işe almalarını sağlayan tahlillerin sayısını artırmak, daha fazla patronun daha çok eser ve hizmeti kullanmasını sağlamak, adayların işe başvurma süreçlerinde destekçileri olan eserlerin sayısını artırmak istediklerini belirten Uysal “Tüm bu gayelerin sonucunda yeni eserlerden elde edilen gelirin önümüzdeki 2 yıl içinde toplam gelirin yüzde 50’sini geçmesini amaçlıyoruz” dedi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.