Öz Finans-İş Sendikası Genel Lideri Ahmet Eroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, fiyatlardan alınan gelir vergisinin 1 Ocak’tan geçerli olmak üzere belirlendiğini anımsatarak, çalışanların gelir vergisini, brüt maaşları üzerinden kaynağından kesinti yapılarak ödediğini söz etti.
Yüksek enflasyon ve fiyatların genel düzeyindeki artışın fiyatlı çalışanların gelirlerini erittiğine dikkati çeken Eroğlu, şunları kaydetti:
“Bu durum karşısında hükümetimiz, iki yıldır alışılmışın dışında uygulama yaparak minimum fiyata yılda iki sefer artış yapmak durumunda kaldı. Minimum fiyata ve memurların maaşlarına artırım yapılması elbette kıymetlidir ve çalışanların lehinedir. Lakin burada senede bir sefer fiyat artışı yapılan çalışanlar için iki değerli kayıp kelam hususudur. Bunlardan birincisi taban fiyat ve memur maaşları iki kere artırılmış ve bu kısımlar rahatlatılmıştır. Buna rağmen, toplu iş kontratı imzalamış ya da kontrat imzalamamış olsa da senede bir kere fiyat artışı yapılan kesitlerin mağduriyetidir. İkincisi ise bütün fiyat geliri elde eden çalışanların uğradığı gelir vergisinden kaynaklı net fiyatın azalmasıdır.”
“Vergiler nedeniyle fiyat artırımı hissedilmiyor”
Banka çalışanlarının gerek vergi dilimleri gerekse de fiyat artışlarından olumsuz etkilendiğini vurgulayan Eroğlu, şu bilgileri paylaştı:
“Banka çalışanları olarak ocak maaşımız ikramiyeli olduğu için herkes en geç nisan ayında ikinci dilimden gelir vergisi ödemek durumunda kalıyor. Büyük çoğunluk ise temmuz ayında artırım yapılmış olsa bile yılın son üç ayında ocak ayında almış olduğu net maaşı alamıyor. Hatta bu durum karşısında birçok arkadaşımız maaşlarına artırım yapılmış olduğunu bile hissetmiyor. 2023 yılı için uygulanacak gelir vergisinin birinci dilimi 70 bin lira olduğu için direktör üzeri unvanda çalışan arkadaşlarımız ise nisan ayına ulaşmadan şubat ayında ikinci dilimden vergi kesintisi ile tanışıyor.”
Eroğlu, açıklamasına şöyle devam etti:
“Ücretli çalışanları enflasyon ve hayat pahalılığından korumak için her türlü önlemi almaya çalışan başta Sayın Cumhurbaşkanı’mız ve hükümetimizden, gelir vergisinin birinci iki dilimi ile ilgili acil bir adım atmalarını talep ediyoruz. Bu hususta iki alternatifli teklifimizin birincisi, 2023 yılı için fiyatlardan alınan gelir vergisi diliminin birinci basamağı 10 brüt taban fiyat olarak belirlenmeli ya da fiyatlardaki gelir vergisi dilimi yüzde 15-20 aralığında bir orana sabitlenmeli halindedir.”
EKONOMİ
10 Eylül 2024EKONOMİ
10 Eylül 2024EKONOMİ
10 Eylül 2024EKONOMİ
10 Eylül 2024EKONOMİ
10 Eylül 2024EKONOMİ
10 Eylül 2024EKONOMİ
10 Eylül 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.