DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22343730,68%
İstanbul
25°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Fas Hükümdarı, Cezayir’deki Arap Birliği Doruğu’na katılmayacak

Fas Hükümdarı, Cezayir’deki Arap Birliği Doruğu’na katılmayacak

ABONE OL
Haziran 27, 2023 21:00
Fas Hükümdarı, Cezayir’deki Arap Birliği Doruğu’na katılmayacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita, Kral 6. Muhammed’in, Cezayir’de düzenlenecek Arap Birliği Zirvesine katılamayacağını açıkladı.

Bakan Burita, Al Arabiya kanalına yaptığı açıklamada, Afrika’ya özel yayımlarıyla bilinen Jeune Afrique dergisinin, Fas Kralı’nın, “katılım koşullarının sağlanması durumunda” zirveye katılacağını yönündeki haberini yalanladı.

Kral 6. Muhammed’in, zirveye katılmayacak olmasına rağmen Fas heyetine “yapıcı bir şekilde çalışması” için talimat verdiğini söyleyen Burita, Arap Birliği’nin Cezayir ile tek iletişim kanalı olduğunu vurguladı.

Cezayir’in “harita krizine” ilişkin açıklamalarının inandırıcı olmadığını ifade eden Bakan Burita, Cezayir’e giden basın heyetinin üçte ikisinin belirsiz bir nedenle havalimanından geri döndüğünü söyledi.

Cezayir’de devlete ait televizyon kanalının internet sitesinde, Arap Birliği’nin benimsediği haritayla çelişen bir Arap dünyası haritası yayınlaması Fas heyetinin çekincelerine neden olmuştu. Arap Birliği dün, Cezayir’deki 31. Arap Birliği Zirvesi’nin çalışmalarını takip eden herhangi bir “medya ortağı” olmadığını açıklamıştı.

Arap Birliği’nden yapılan açıklamada, birliğin, Fas da dahil olmak üzere Arap ülkelerinin siyasi sınırlarının gösterildiği resmi bir harita benimsemediği, bunun yerine “Arap Birliği” kavramını güçlendirmek adına ülkeler arasındaki sınırları göstermeden bir Arap dünyası haritasını kabul ettiği vurgulanmıştı.

Cezayir televizyon kanalından yapılan açıklamada ise Arap Birliği tarafından benimsenen haritadan farklı bir Arap dünyası haritası yayınladığı için özür dilenerek, bunun tasarım departmanının teknik hatasından kaynaklandığı kaydedilmişti.

Cezayir’in ev sahipliği yapacağı 31’inci Arap Birliği Zirvesi 1-2 Kasım’da düzenlenecek.

Katar dışındaki Körfez ülkeleri liderleri çeşitli gerekçelerle katılamayacaklarını bildirdiği zirvede, üyeliği askıda olan Suriye de yer almayacak.

Batı Sahra sorunu

Fas’ın 1975’te eski İspanyol sömürgesi Batı Sahra’yı topraklarına katmasının ardından Cezayir’in destek verdiği bağımsızlık yanlısı Polisario Cephesi ile Rabat yönetimi arasında başlayan gerginlik devam ediyor.

Fas, bölgenin kendi egemenliğinde kalması gerektiğini savunurken Polisario Cephesi, Batı Sahra’nın bağımsız devlet olduğunu ileri sürüyor.

Polisario Cephesi, 1991’de Birleşmiş Milletlerin arabuluculuğunda varılan ateşkes antlaşmasına kadar Fas güvenlik güçlerine karşı silahlı mücadele yürütüyordu. Ateşkes antlaşmasından bu yana Batı Sahra’nın statüsüyle ilgili görüşmeler başarıya ulaşamadı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.