DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22413620,92%
İstanbul
25°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

17 Ağustos Marmara Depremi’nin 24. Yıl Dönümü

17 Ağustos Marmara Depremi’nin 24. Yıl Dönümü

ABONE OL
Ağustos 17, 2023 00:00
17 Ağustos Marmara Depremi’nin 24. Yıl Dönümü
0

BEĞENDİM

ABONE OL


17  Ağustos’un 24. yıl dönümünde, acısını hâlâ yüreğimizde taşıdığımız bu felaketin bir daha yaşanmaması için sürdürülen çalışmalar aktarıldı; sigortalılık şuurunun kıymetine vurgu yapıldı.

17 Ağustos Marmara Depremi’nin 24. yıl dönümünde Türkiye genelinde Zarurî Zelzele Sigortalı konut sayısı 12 milyona yaklaştı. Zelzeleden bir yıl sonra kurulan Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), kapsamdaki konutların yüzde 59’unu Mecburî Sarsıntı Sigortası ile zelzele teminatına aldı. DASK Koordinatörü Erdal Turgut, “17 Ağustos Marmara Zelzelesi ve sonrasındaki süreç, o günleri yaşayan bizlerin hafızalarından asla silinmeyecek. Kayıplarımızın acısını hala en derinde hissederken, ortadan geçen 24 yıl sonra Kahramanmaraş sarsıntıları ile tekrar büyük bir acı yaşadık.  Bununla birlikte maddi hasarları ülke iktisadına yük olmadan yönetmekte artık daha tecrübeliyiz. Maksadımız, ülkemizdeki tüm mesken sahiplerinin DASK garantisine girmesini sağlamak” diye konuştu. 

Marmara Bölgesi yüzde 67’lik sigortalılık oranıyla birinci sırada!

Bölgesel bazda bakıldığında Marmara Bölgesi yüzde 67’lik sigortalılık oranıyla birinci sırada yer alırken, sigortalılık oranları Ege Bölgesi’nde yüzde 59, İç Anadolu’da yüzde 54, Doğu Anadolu’da yüzde 57, Akdeniz’de yüzde 54, Güneydoğu Anadolu’da yüzde 51 ve Karadeniz’de yüzde 49 seviyesinde seyrediyor.

Deprem sonrası yaşanan acı deneyimler, sigortalı olma eğilimini etkileyerek sigortalılık oranlarında bir artışa neden oluyor. Yaşadığımız Kahramanmaraş zelzeleleri sonrası da benzeri bir artış ile karşılaştık ve zelzelenin akabinde birinci bir ay içinde, vilayetler bazında günlük poliçe üretiminde yüzde 112 oranında artış yaşanmıştır. Kurum olarak gayemiz, acı deneyimler yaşanmadan kapsamımıza giren tüm konutları Zarurî Zelzele Sigortası garantisi altına almak ve sigortalı olmanın değerinin hiç unutulmamasını sağlamak. 

DASK Koordinatörü Erdal Turgut, DASK’ın sarsıntılardan sonra yaptığı ödemelerin Mecburî Sarsıntı Sigortası’na inancı artırdığını vurgulayarak, “DASK olarak %100 sigortalılık gayemizi gerçekleştirmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Herkese bir kere daha hatırlatmak isterim ki, Zarurî Sarsıntı Sigortası zelzeleye karşı alınacak en değerli finansal tedbirlerden biridir.” dedi.

Hedefimiz %100 sigortalılık!

Zorunlu Sarsıntı Sigortası edindirme, uygulama ve idaresi faaliyetlerinden sorumlu olarak ülkemiz için zelzele teminat havuzu oluşturulması ve tüm vatandaşların Mecburî Sarsıntı Sigortası ile finansal garanti altında olması için çalışan DASK’ın kuruluşundan bugüne geçen 24 yılda, Türkiye genelinde Zarurî Zelzele Sigortası poliçesi sayısı yaklaşık 12 milyona ulaşmıştır. 

Yüzde 100 sigortalılık gayemiz kapsamında DASK’ın zelzeleye karşı finansal garanti olarak sunduğu Mecburî Zelzele Sigortası’nın “Afet Sigortası”na dönüştürülmesi ve zelzele dışındaki öbür tüm tabiat kaynaklı afetlere karşı garanti sunması konusundaki çalışmalarımızda sona yaklaştık. Zarurî Afet Sigortası 2024 yılı başında hayatımızda olacak.

Tüm gücümüzle çalışıyoruz

Depreme hazır olmak ve sigortalılarımıza daha güçlü bir garanti sunmak maksadıyla tüm gücümüzle çalışıyoruz. Çalışmalarımızın odağına her vakit zelzele sonrası hazırlık planlarımızı koyarak hareket ediyoruz. Operasyonel manada DASK olarak daha aktif süreç yönetebilmek ismine bu vakte kadar kıymetli adımlar attık. Bunlardan en kıymetlisi Ankara’da DASK Fevkalâde İdare Merkezimizi açmak oldu. Bunun yanında, DASK Ana Bilgi Merkezini, yedeği İstanbul’da kalmak üzere, zelzele riskinin daha az olduğu Ankara’ya taşıdık. Yeniden, sarsıntı anında faaliyetlerin sürekliliğini teminen DASK’ın teknolojik altyapısını yeniledik. İhbar sistemlerinin, günün şartlarına karşılık verebilecek sürate ulaşmasını sağladık. Bu sayede, eş vakitli olarak sınırsız hasar ihbarı alabiliyor ve 24 saat içinde 96 bin adet hasar evrakı açabiliyoruz. Türk Reasürans bünyesinde geliştirmiş olduğumuz Türkiye’de birinci, dünyada ise cinsinin üçüncü örneği olan Katastrofik modelleme eserimiz CATMOD, ülkemize has bina envanterlerine ve lokal şartlarımıza nazaran modelleme yapabilme imkânı sağlamaktadır.

Operasyonel çalışmaların yanında, finansal olarak daha güçlü bir yapıya sahip olmanın değerini biliyoruz. Bu doğrultuda, faal portföy idaresi ve hakikat planlama ile 11 Milyar TL düzeyinden aldığımız sarsıntı fonlarımızı 23,5 milyar TL düzeylerine taşıdık.  25 milyar TL olan toplam hasar ödeme kapasitemizi de yaklaşık 4,5 kat artırarak 117 milyar TL düzeyine çıkardık. Sigortalılarımıza daha güçlü bir finansal teminat sunmak hedefiyle 320 bin TL olan azami teminat fiyatımızı 640 bin TL’ye yükselttik. 

Kahramanmaraş zelzeleleri sonrası ödenen tazminat meblağı 31 Milyar TL’yi aştı. 

Ülkemizin bir zelzele ülkesi olduğu ve DASK’ın bu manada stratejik kıymete sahip olduğunun farkındalığıyla hareket ediyor ve ülkemizde meydana gelebilecek büyük bir zelzeleye hazır olmayı her vakit en temel maksadımız olarak görüyoruz. Yaşadığımız Kahramanmaraş zelzeleleri sonrasında, bu kapsamda yürüttüğümüz çalışmaların ne kadar hakikat ve yerinde olduğunu deneyimlemiş olduk. Kahramanmaraş Zelzeleleri sonrasında, bugün prestijiyle, tarafımıza yaklaşık 590 bin adet hasar ihbarı ulaşmış, tazminat ödeme meblağımız ise toplam 31 milyar TL’yi aşmıştır. Dünya örneklerinde yıllarca süren ödeme süreçlerinin büyük bir kısmını birinci 3 ay içinde tamamlarken, sonradan açılan ve eksik evraklı belgeler üzerindeki çalışmalarımızda da sona yaklaşmış durumdayız. 

Hasar ödeme süreçlerimiz içinde aldığımız ek aksiyonlar ise, bizi daima bir adım daha ileriye götürdü ve sigortalılarımızın tazminatları ile daha süratli buluşmasına katkı sağladı. DASK’a duyulan itimadı artırmak ve DASK’ı daha da ileriye taşıyacak çalışmalar yürütmeye sürat kesmeden, büyük bir özveri ile çalışmaya devam edeceğiz.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.