DOLAR 33,9818 0.11%
EURO 37,7251 -0.39%
ALTIN 2.726,78-0,69
BITCOIN 18324890,39%
İstanbul
25°

HAFİF YAĞMUR

05:01

İMSAK'A KALAN SÜRE

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’nın aktifleri 144 milyar TL’ye ulaştı

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’nın aktifleri 144 milyar TL’ye ulaştı

ABONE OL
Temmuz 26, 2024 05:00
Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’nın aktifleri 144 milyar TL’ye ulaştı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Banka, Türkiye’nin yeşil dönüşüm seyahatindeki değer arz eden projelerine sağladığı finansman takviyesi ile kredi hacmini  91,8 milyar TL’ye yükseltti.

 

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, 2024 yılının birinci altı ayına ilişkin finansal sonuçlarını Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) açıkladı. Banka, 2024 yılının birinci altı ayında aktiflerini bir evvelki yılın tıpkı periyoduna nazaran yüzde 18 artırarak 144 milyar TL’ye yükseltti. 

 

Bankanın net kârı ise bir evvelki yılın tıpkı periyoduna nazaran yüzde 43 artışla 2,7 milyar TL’ye ulaşırken, kredi hacmi 91,8 milyar TL düzeyine yükseldi. Bankanın 2024 yılı Haziran ayı sonunda ortalama özkaynak kârlılığı yüzde 41 düzeyinde gerçekleşti. Brüt takipteki kredilerin toplam kredilere oranı ise yüzde 0,83 seviyesinde gerçekleşti.

 

“Ülke iktisadına katkı sağlamaya devam ediyoruz”

 

Ülke iktisadına katkı sağlamak maksadıyla 2024 yılının ikinci çeyreğinde de memleketler arası finans kuruluşlarıyla iş birliklerini ağır bir biçimde sürdürdüklerini belirten Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Genel Müdürü İbrahim Öztop, “Türkiye’nin yeşil dönüşüm ve net sıfır  emisyon amaçlarını gerçekleştirme yolunda değerli adımlar atmaya devam eden Bankamız, Dünya Bankası (IBRD) ile Türkiye’deki dağıtık güneş gücü projelerini desteklemek maksadıyla 300 milyon Avro ve Clean Technology Fund (CTF) ile batarya güç depolama sistemlerinin finansmanı hedefiyle 15 milyon ABD doları fiyatında kredi mutabakatları imzaladı. Bankamız ve Dünya Bankası ortasında, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı garantisi altında, 200 milyon ABD doları ve 200 milyon Avro fiyatında imzalanan kredi mutabakatı ile Türkiye’deki yüksek karbon emisyonuna sahip bölümlerde karbon emisyonu azaltımı projelerini destekleyerek Türkiye’nin 2053 net sıfır emisyon amacına direkt katkı sağlamayı amaçlıyoruz. OPEC Milletlerarası Kalkınma Fonu’ndan (OFID), T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı ikrazı ile gıda güvenliği ve ziraî sanayi alanında kullanılmak üzere 50 milyon ABD doları meblağında finansman sağladık. Bankamız önümüzdeki süreçte de ülkemize yeni kaynak girişlerinin sağlanmasına yönelik çalışmalarına devam edecektir’’ dedi.

 

 

“Türkiye’nin öncü teşebbüs sermayesi fonlarına yatırım yapıyoruz”

 

Yakın vakitte kurulan ve T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’nın ana yatırımcıları olduğu Üst Fon’un girişimcilik ekosistemi için epeyce pahalı olduğunun altını çizen Öztop, “Türkiye Kalkınma Fonu tarafından yönetilecek olan, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 35 milyon ABD doları, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’nın 15 milyon ABD doları kaynak ile ana yatırımcıları olduğu 50 milyon dolarlık birinci kapanış büyüklüğü ile kurulan Üst Fon ile; teşebbüs sermayesi fonlarının aktifliğinin artırılarak Türkiye girişimcilik ekosisteminin güçlendirilmesini, yüksek katma paha ve süratli büyüme potansiyeli bulunan teşebbüslere fonlar aracılığıyla kaynak aktarılarak ülke kalkınmasına katkı sağlanmasını hedefliyoruz. Kelam konusu fonun, ülkemizin teknoloji yetkinliğinin artırılmasına katkı sunacağını ve oluşturulacak kaldıraç tesiriyle sermaye piyasalarının derinleştirilmesiyle girişimcilik ekosisteminde kıymetli bir çarpan tesiri oluşturacağını değerlendiriyoruz” dedi.

 

Bünyesinde sekiz alt fon barındıran Türkiye Kalkınma Fonu ile yenilikçi teşebbüslere ve yüksek büyüme potansiyeli olan şirketlere sermaye yatırımı yaptıklarını söyleyen Öztop, “Türkiye Kalkınma Fonu, alt fonu olan TÜBİTAK BİGG Fonu üzerinden TÜBİTAK 1812 programı kapsamında mükemmeliyet mührü alan iş planlarını gerçekleştirmek üzere kurulmuş 136 şirkete direkt yatırım gerçekleştirdi. Ayrıyeten, erken basamak teşebbüslere yatırım gerçekleştiren Invest 101 fonu üzerinden siber güvenlik, insan kaynakları teknolojileri, robotik, yapay zekâ, bulut bilişim teknolojileri ve sıvı biyopsi teknolojisi üzere alanlarda direkt yatırım yaptı. Böylelikle TÜBİTAK BİGG Fonu yatırımları hariç tutulduğunda, Türkiye Kalkınma Fonu’nun direkt yatırım portföyündeki şirket sayısını 24’e, toplam ekosisteme aktardığı direkt kaynak ölçüsünü da 17,4 milyon USD’ye yükselttik. Türkiye Kalkınma Fonu’nun üstlenmiş olduğu öncü rol sayesinde, ülkemizin girişimcilik ekosistemine katkılar sağlanmaya devam edeceğiz” dedi. 

 

“Yatırım bankacılığı alanındaki faaliyetlerimizi çeşitlendiriyoruz”

 

Yatırım bankacılığı faaliyetleri kapsamında çalışmalarını sürdürdüklerinin altını çizen Öztop, “Bankamız, yatırım bankacılığı faaliyetleri doğrultusunda Oba Makarna’nın 3,8 milyar TL büyüklüğe sahip halka arzında başkan olarak yer aldı. Tarım ekosistemini teknolojiyle buluşturan dijital tarım platformu Tarfin Tarım’ın Türkiye’de bir birinci olan 30 milyon TL fiyatındaki buğday fiyatına endeksli sukuk ihracını ve yeniden Tarfin Tarım’ın 170 milyon TL fiyatlarındaki sukuk ihraçlarını gerçekleştirdi. Besin güvenliği ve tedarik zincirinin sürdürülebilirliği sağlayabilmek hedefiyle CarrefourSA’nın 300 milyon TL ve 200 milyon TL dengeli sukuk ihraçlarına da aracılık ettik. Finansal danışmanlık alanında da katma bedelli danışmanlık hizmetleri sunmaya devam eden Bankamız, 2023 yılında münhasır finansal danışman olarak çalışmaya başladığı Traçim Çimento San. ve Tic. A.Ş.’nin AC Çimento A.Ş. tarafından satın alımı sürecini Mart 2024’te muvaffakiyetle tamamladı. Bankamız birleşme ve satın alma danışmanlığı faaliyetleri kapsamında, gelecek periyotlarda de farklı dallarda hizmet sunan ve faaliyet gösteren kamu kurumları ile özel kesim şirketlerine katma paha sağlama ile önde gelen birleşme ve satın alma danışmanları ortasındaki yerini muhafaza maksadıyla faaliyetlerimizi çeşitlendirerek çalışmalara devam edecek” dedi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r