DOLAR 34,0955 0.19%
EURO 38,0826 0.01%
ALTIN 2.834,120,19
BITCOIN 21469614,50%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Kültürpark’ın kapıları yenilenen yüzüyle açıldı

Kültürpark’ın kapıları yenilenen yüzüyle açıldı

ABONE OL
Eylül 9, 2024 21:00
Kültürpark’ın kapıları yenilenen yüzüyle açıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin kalbi Kültürpark’ın cumhuriyet seyahatini simgeleyen tarihi kapılarında onarım çalışmalarını kısa müddette tamamlayarak 93. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda hizmete açtı. Hem güçlendirilip hem yenilenen kapılara toplumsal alanlar da eklendi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kültürpark’ın tarihi kapılarının onarımını 93. İzmir Enternasyonal Fuarı öncesi tamamlayarak kullanıma açtı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Yapı İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında 2023 yılında onarımı tamamlanan Lozan Kapısı dışında kalan Montrö, 9 Eylül ve Cumhuriyet kapılarının yenilenmesi bir buçuk aylık kısa bir müddette tamamlandı. Türkiye Cumhuriyeti’ni simgeleyen kapılar, Anıtlar Kurulu’nun onayladığı projeler kapsamında yenilenerek hem sağlamlaştırıldı hem de yeni ve pak bir görünüme kavuşturuldu.

“Kısa müddette onarımı tamamlayarak hizmete açtık” 

Çalışmalar hakkında bilgi veren İzmir Büyükşehir Belediyesi Yapı İşleri Dairesi Başkanı Onur Açık, “Kültürpark geçmişten günümüze İzmir’de kentin değerli mihenk taşıdır. Kent belleği için kıymetli bir yere sahiptir. Büyük İzmir yangınından sonra buradaki yapı stoku yok olmuş durumda olduğu için cumhuriyet periyodunda ağaçlandırılarak bir rekreasyon alanı olarak kullanılmaya başlanmıştır. Geçmişten günümüze gencinden yaşlısına İzmirlilerin burada anıları mevcuttur. Biz de Kültürpark’ın, geçmişten getirdiği dokusunu koruyarak gelecek jenerasyonlara aktarılmasını sağlamak istiyoruz. Bu manada Kültürpark kapılarında onarım çalışmalarını yürütüyoruz. 2023 yılı mayıs ayında başlayan onarım çalışmaları, bilhassa Cemil Liderimizin da vazifeye gelmesinden itibaren hızlandırıldı. Liderimiz bu yıl düzenlenen 93’üncü İzmir Enternasyonal Fuarı’na kapıların yetiştirilme talimatını bize ulaştırdı. Bizler de Yapı İşleri Dairesi Başkanlığı olarak bir buçuk aylık müddette daha evvel üretimi tamamlanan Lozan Kapısı’nın dışında, Montrö, 9 Eylül ve Cumhuriyet kapılarının kısa müddette onarımını yaparak vatandaşlarımızın kullanımına açtık” diye konuştu. 

Korunan alanlar güçlendirildi doğal taşlarla restore edildi

Onur Açık, “Toplam 2 bin 793 metrekare inşaat alanına sahip kapılarda bütün projelerimiz şura onaylı. Bu kapılarda onarım ve rekonstrüksiyon çalışması yapılmıştır. Taşıyıcı sistem ve gücünü yitiren materyaller değiştirildi. Korunan kısımlar sağlamlaştırıldı ve kapılar niteliksiz kısımlarından arındırıldı. Kapıların içinde kafeterya, stant salonu, tuvalet, turizm ofisi üzere yerlere da yer verildi. Etraf düzenlemesi kapsamında da doğal taşlar kullanılarak yer düzenlenmesi yapıldı. Aydınlatmalar yenilendi, bisiklet park alanları yapıldı ve vatandaşların kullanımına hazır hale getirildi.  İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak kent belleğinde kıymetli bir yere sahip olan bu tarihi noktalarda çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz” sözlerini kullandı. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r