PARÇALI BULUTLU
İMSAK'A KALAN SÜRE
HANDE BERKTAN
Gündem Teknoloji programına konuk olan İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Atilla Dikbaş, İTÜ Çekirdek’te yer alan teknoloji tabanlı teşebbüs sayısının 4 bin 200’e, istihdam sayısının ise 9 bin 500’e ulaştığını açıkladı. İTÜ Çekirdek’te yer alan teşebbüsler bugüne kadar 150 milyon dolar yatırım çekti.
Teknokentlerdeki yüzde yüz uzaktan çalışma takviyesi uzatılacak mı?
Prof. Dr. Atilla Dikbaş, uzaktan çalışma dayanağının başta yazılım kesimi olmak üzere bilişim şirketleri açısından değerini “Pandemi süreci uzaktan çalışma imkanlarını sundu. Bu devir, Bakanlığımızın önemli kararları oldu. Teknokentlerdeki bilişim kesiminde çalışanlara uzaktan çalışmalarına izin verilmişti. Geçtiğimiz hafta katıldığım Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Koordinasyon Toplantısı’nda fiziki mekandan bağımsızlık yani uzaktan çalışma dayanağının devamı konusunda yeşil ışık yakıldı. Yazılımcılar ve öbür AR-GE çalışanı teknoloji geliştirme bölgelerinde mekan tutabilecek ve uzaktan çalışabilecek. Fizikî mekandan bağımsızlık ve çalışmanın özgürleşmesi değerli bir mevzu. Kıymetli olan, proje çıktı odaklı bir sistemin olması. Bugün teknokentlerde büyük projeler yürütülüyor, projenin çıktısı nedir buna bakıyoruz” biçiminde özetledi.
“İTÜ Çekirdek’teki teşebbüsler 150 milyon dolar yatırım çekti”
İTÜ Çekirdek, UBI Küresel tarafından dünyanın en âlâ kuluçka merkezi seçildi. Ekosistem için oluşturduğu değere dair İTÜ Teknokent GM. Dikbaş “Seçilmemizi sağlayan değerli kriterlerden biri bölgeye giren teşebbüsler için nasıl bir bedel oluşturduğu. Alınan yatırım ölçüsünden, mentor sayısına varıncaya kadar birçok akademik kriter UBI Komisyonu’nun değerlendirmesinde ele alınıyor. Üniversite yerleşkesi içerisinde olan bir teknoparkız. Komitenin kararında sağlanan istihdam değerli bir kriter. İTÜ Çekirdek’te desteklenen teşebbüs sayısı 4 bin 200’e ulaştı ve 9 bin 500 kişiye istihdam sağladık. Çekirdekteki girişimlerimiz bugüne kadar 150 milyon dolarlık yatırım aldı. ARI Teknokent’te girişimcilerimizin aldığı yatırımlar farklı. ARI Teknokent’te Ağustos ayına kadar 7 bin teşebbüsçü başvurdu. Teknoloji tabanlı tüm girişimcilere kapımız açık. Yılsonuna kadar 10 bin girişimciyi aşarız. ARI Teknopark için ticari teşebbüsler kıymetli değil. Yapay zeka teknolojileri, otomotivden inşaata tüm dallarda yapay zekayla ilgili teşebbüs yapan girişimcilerimizin sayısı fazla. Akabinde güç teknolojileri, finansal teknolojiler, dijital sıhhat alanında değerli teşebbüsler kazandık. Dijital sıhhat alanında unicorn’lar çıkarmayı hedefliyoruz” değerlendirmesini yaptı.
“İTÜ ARI Teknokent, Londra’da temsilcilik açıyor”
Yurtdışında temsilcilik açma planlarından bahseden Prof. Dr. Dikbaş “İTÜ ARI Teknokent’te teşebbüslerimizin hayatta kalabilme oranı 2022 yılında yüzde 37 iken bu yıl bu sayı yüzde 50 oldu. Yurtdışı planlarımız içerisinde Londra’da temsilcilik kurma hedefimiz var. Bu yılın son çeyreğinde İTÜ ARI Teknokent olarak Londra’da temsilcilik açacağız. Hedefimiz teknokentte 1.5 milyar dolar olan ihracat gelirlerimizi artırmak.” dedi.
EKONOMİ
22 Ocak 2025EKONOMİ
22 Ocak 2025EKONOMİ
22 Ocak 2025EKONOMİ
22 Ocak 2025EKONOMİ
22 Ocak 2025EKONOMİ
22 Ocak 2025EKONOMİ
22 Ocak 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.