DOLAR 34,1189 0.03%
EURO 38,0198 0.14%
ALTIN 2.800,42-0,07
BITCOIN 21094442,99%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Deniz süpürgeleri ve yüzen bariyerler temiz Körfez için iş başında

Deniz süpürgeleri ve yüzen bariyerler temiz Körfez için iş başında

ABONE OL
Temmuz 29, 2024 21:00
Deniz süpürgeleri ve yüzen bariyerler temiz Körfez için iş başında
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İzmir Büyükşehir Belediyesi takımları yalnızca kentin sokaklarını değil deniz yüzeyini de süpürüyor. Özel donanımlı üç deniz süpürgesi her gün İzmir Körfezi’nin kıyılarına vuran atıkları topluyor. İZSU Genel Müdürlüğü ise derelere kurduğu yüzen bariyerler sayesinde bir yılda 1500 ton atığın denize ulaşmasını engelledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Körfezi’ni korumak maksadıyla her gün aralıksız yüzey paklığı yapıyor. Yüzey paklığı gayesiyle inşa edilmiş “Mavi Körfez” filosundaki gemilerle körfez yüzeyini temizleyen Büyükşehir Belediyesi takımları paklık çalışmalarını eş vakitli olarak karadan da yürütüyor. Etraf 1, Mavi Körfez 2  ve Mavi Körfez 3 gemileri ile her gün saat 07.00’den itibaren gün boyunca körfezde paklık çalışmaları sürdürüyor. Ayrıyeten, Mavi Körfez 3 Süpürge gemisi, Körfez’de yaşanabilecek rastgele bir petrol sızıntısına birinci müdahaleyi yapabilecek donanıma da sahip. İZSU Genel Müdürlüğü ise derelerde kurduğu bariyerler sayesinde atık materyallerin denize ulaşmasını engelliyor.

Denizden çıkan çöplerin çoğunluğu insanlara ait

Her sabah çöp birikme alanlarını tespit ederek vazifeye başladıklarını lisana getiren İzmir Büyükşehir Belediyesi Deniz Koruma Şube Müdürlüğü Su Eserleri Mühendisi Murat Benligül, “Sabah 7’den akşam 19.00’a kadar Körfez’deki çalışmalarımızı gemilerimizle birlikte sürdürüyoruz. 20 şahıstan oluşan müdahale grubumuz de kıyıya yakın kısımlarda oluşan çöpleri topluyor. Sportif balıkçılık yapan balıkçılar ekmek atıyor. Lakin balıklar bunları yemiyor bize atık olarak geri dönüyor. Tahta modülleri ve evsel atıklar buluyoruz. Son 6 ayda 380 ton yüzer atık topladık. Son 10 yıla baktığımızda ise bu sayı 11 bin tonu buldu. Denizden çıkan çöplerin çoğunluğu insanlara ilişkin. İzmirlileri bu bahiste daha hassas olmaya davet ediyoruz. Plastik su şişeleri, yoğurt kapları, sepetler, otomobil lastikleri, poşet torbalar, kaşıklar ve hatta eski sandalye ve koltukların bile çıktığı Körfez, İzmir’in en kıymetli kıymetlerinden biri.  Lütfen sahip çıkalım, kirletmeyelim” halinde konuştu.

Dereden buzdolabı, üçlü kanepe aldığımız oluyor

Yağışlarla birlikte dereler aracılığıyla taşınan gereçlerin İzmir Körfezi’ne ulaştığını söz eden İZSU Genel Müdürlüğü Merkez Dereler Şube Müdürlüğü Teknikeri Sebahattin Kırkpınar, “İzmir Körfez’ini besleyen ana dereler Manda, Meles, Bornova Çayı, Büyük Çiğli Deresi ve Bostanlı Deresi’ne yüzen bariyerler çektik. Bu sayede suyla gelen tahta, kısım, plastik üzere gereçler tutuldu. Uygun de sonuç aldık. Lakin kanal ve derelere atılan çöpler bazen bariyerleri aşıp körfeze ulaşabiliyor. 2023 yılında 1500 tona yakın gereç aldık. Vatandaşlarımızdan bu hususta daha dikkatli ve şuurlu olmalarını diliyoruz. Dereye lütfen bir şey atmayın. O denli imajlara şahit oluyoruz ki inanın dereden buzdolabı, üçlü kanepe aldığımız oluyor. ‘Dereye atayım ne olursa olsun’ diye bir mantık yok.  O attığınız şeyler Körfez’e gidiyor ve denizi kirletiyor” dedi.

Körfezin can simitleri

Mavi Körfez 2 gemisi bir seferde yük olarak 5 bin kilogram, hacimsel olarak ise 19 metreküp katı atık depolama kapasitesine sahip. 2 pervaneyle yüksek hareket yeteneğine sahip olan süpürge, yüzer çöpleri konveyör bant sistemiyle topluyor. Toplanan çöpler, çöp kamyonlarına el değmeden transfer ediliyor. Çift gövdeli katamaran tipindeki Mavi Körfez 3 gemisi, daha çok açık denizdeki katı atıkları toplayıp Halkapınar ve Gediz’deki çöp transfer istasyonlarına aktarıyor. Ayrıyeten gemi üzerinde; 100 metrelik kısmı gemi üzerindeki tambura sarılı halde kullanıma hazır toplam 300 metre bariyer,   denizdeki petrolü deniz suyundan ayıracak 2 skimmer sistemi, toplanan sıvı atıkları depolamak için 5 metreküplük 6 yüzer atık depolama tankı, 4,5 metreküplük 2 atık depolama tankı bulunuyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin körfez temizleme filosunda 8’i teknik işçi olmak üzere 28 işçi vazife yapıyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r