Site icon Tarımsal Haberler – Haberler – Son Dakika Haberleri

Vehbi Koç Vakfı ve Türkiye İş Bankası’nın Tesir Girişimciliği Programı Mezunlarını Verdi

Vehbi Koç Vakfı ve İş Bankası işbirliğiyle, daha yaşanabilir bir dünyayı odağına alan teşebbüsleri desteklemek üzere Mayıs ayında hayata geçirilen Tesir Girişimciliği Programı (EPG) tamamlandı. Tüm basamakları muvaffakiyetle tamamlayan 5 teşebbüs Impact Day aktifliği ile mezun oldu.

Programdan mezun olan teşebbüsler; Impact Day etkinliğinde yatırımcılar, girişimcilik ekosisteminden paydaşlar, İş Bankası ve iştirakleri ile Vehbi Koç Vakfı ve Koç Üniversitesi’nden yöneticilerle bir ortaya gelme imkanı buldular; iş modellerini ve maksatlarını paylaşma talihi yakaladılar.

Nitelikli eğitim, sıhhat ve kaliteli hayat, iklim hareketi, erişilebilir ve pak güç, sürdürülebilir kent ve topluluklar alanlarında çevresel ve toplumsal tesir yaratan yahut yaratma potansiyeline sahip; teknoloji tabanlı teşebbüslerin ölçeklenmesine dayanak olmayı amaçlayan programa toplam 178 müracaat alındı.

Girişimler 3 etapta 24 haftalık eğitim ve mentorluk sürecinden geçti

Koç Üniversitesi Girişimcilik Araştırma Merkezi KWORKS ve İş Bankası Girişimcilik Programı Workup tarafından, Türkiye Toplumsal Girişimcilik Ağı (TSGA) katkılarıyla yürütülen programa seçilen teşebbüsler; 3 basamaktan oluşan ve 24 hafta süren ağır eğitim ve mentorluk sürecini tamamladı.

Programın birinci kademesinde teşebbüsler; eser yahut hizmetlerinin piyasayla ahengini ve tesir odaklarını yine kıymetlendirdi, iş modellerini doğruladı.

İkinci etapta sundukları tahlili müşteri ve pazar şartlarına daha uyumlu hale getirmek emeliyle en yalın tahlillerini geliştiren teşebbüsçüler; son kademede ise tahlillerini pazara sunarak satışlarını artırdılar, yatırım arayışı süreçlerini tamamladılar.

30’dan fazla işbirliği görüşmesi, 21 yatırımcı buluşması

Program müddetince çevrimiçi ve yüz yüze olmak üzere 10 eğitim ve seminer organize edildi. Teşebbüsler, programa özel oluşturulan 105 kişilik mentor ağında bulunan mentorlar ile toplam 48 saat görüşürken, kendi dikeylerinde 30’dan fazla işbirliği görüşmesi ve 21 yatırımcı buluşmasına katıldılar.

Programın ana gayesi doğrultusunda teşebbüsler; KUSİF (Koç Üniversitesi Toplumsal Tesir Forumu) uzmanlarından tesir kavramı, tesirin artırılması ve ölçümü konusunda eğitim ve mentorluk aldılar. Ayrıyeten toplumsal tesir, hukuk, finans idaresi, dijital pazarlama, kadro kültürü oluşturma üzere işlevsel alanlarda gereksinim duydukları dayanağa direkt ulaşma imkânı buldular.

“Asıl etkiyi güçlerimizi birleştirip büyük ölçekli teşebbüsleri destekleyerek yaratabiliriz”

İş Bankası Genel Müdürü Sn. Hakan Aran, etkinlikte yaptığı konuşmada, şöyle dedi:

“Girişimcilik dünyasına bakış açımız, her vakit kümelerin güçlerini birleştirerek teşebbüsleri desteklemesi ve bu teşebbüsler aracılığıyla toplumda tesir yaratabilecek sonuçlar alabilmesi tarafındadır. Workup Programı’ndan edindiğimiz tecrübeyle şunu gözlemliyoruz; girişimcilerimiz ülke ölçeğinde ses getirecek ve fark yaratacak büyüklüklere ulaşmakta sıkıntılar yaşıyor, aşikâr bir eşiği aşamadıkları için çok daha uzaklara gidemiyor. Biz de Vehbi Koç Vakfı ile güç birliği yaparak Türkiye ölçeğinde nasıl bir yarar yaratabiliriz, hangi alanlarda bir şeyleri değiştirebiliriz bunu görmek için yola çıktık.”

Sosyal girişimciliği ve tesir girişimciliğini önemsediklerini vurgulayan Ortan, sürdürülebilir kalkınmanın her ülkenin ajandasında kıymetli yer tutması gerektiğini söyledi.

“Etki yatırımları ve tesir teşebbüsleri geleceğin teşebbüs ve yatırım modelleri olacak”

Vehbi Koç Vakfı Genel Müdürü Oğuz Toprakoğlu da konuşmasında, günümüzde çevresel ve toplumsal problemlerin giderek karmaşıklaştığını; bu karmaşık sıkıntılara daha inovatif ve sürdürülebilir tahliller bulunması gerektiğini söyledi. Toplumsal ve çevresel sıkıntılara girişimcilik modeliyle sürdürülebilir tahliller bulan teşebbüsler için ekosistem geliştirmeye çalıştıklarını, bu çalışmaları yaparken, alanında uzman, emniyetli ve tesirli kurumlarla işbirliği yapmayı önemsediklerini vurguladı.

Toprakoğlu, “Etki yatırımları ve tesir teşebbüsleri, geleceğin teşebbüs ve yatırım modelleri olacak. Dünyayı daha yaşanılabilir bir yer yapmak için çalışan bu teşebbüsler, sürdürülebilir iş modelleriyle karşımıza daha da sık çıkacaklar. Muhtaçlık duydukları ekosistemi sağlamak ve onları yatırıma ulaşmaları konusunda desteklemek bizim üstümüze görev ” diye konuştu.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Exit mobile version