DOLAR %
EURO %
ALTIN
BITCOIN %
İstanbul
°

KALAN SÜRE

Uzun ömür diyeti nedir

Uzun ömür diyeti nedir

ABONE OL
Kasım 11, 2022 18:36
Uzun ömür diyeti nedir
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Uzun ömür diyeti, besinlerin genleriniz üzerindeki tesirleri ve bunların yaşlanmayı ve hastalık riskini nasıl etkileyebileceği konusundaki araştırmalarıyla tanınan Güney Kaliforniya Üniversitesi Uzun Ömür Enstitüsü Müdürü Valter Longo isimli bir biyokimyacı tarafından derlenen bir dizi yeme tavsiyesidir. Valter Longo, bu diyeti uygulayarak 120 yaşına kadar yaşamayı planlıyor.

Peki bu diyetin başkalarından farkı ne?

Diyetisyen Funda Özkan, yetişkinleri ve yaşlıları hedefleyen lakin gençlere de önerilen uzun ömür diyeti hakkında şu bilgileri verdi:

BU DİYET NEYE BENZİYOR?

Bu diyetteki yiyecekler, yapraklı yeşillikler, meyveler, kuruyemişler, fasulye, zeytinyağı ve cıva oranı düşük deniz eserleri de dahil olmak üzere sebzelerdir.

Bu nedenle, uzun ömür diyetindeki birçok besin bitki bazlıdır. Bitki bazlı diyetler ekseriyetle vitaminler ve mineraller, diyet lifi, antioksidanlar açısından daha yüksektir ve doymuş yağ ve tuz açısından daha düşüktür. Bu da sıhhat faydalarına yol açar. Diyette uzak durulması gereken yiyecekler çok ölçüde et ve süt eserleri ile işlenmiş şeker ve doymuş yağ oranı yüksek yiyeceklerdir.

Uzun ömür diyeti; sütten vazgeçmek istemeyen beşerler için, inek sütünden biraz farklı besin profiline sahip keçi yahut koyun sütüne geçmeyi önerir. Lakin koyun ve keçi sütünün sıhhate daha fazla yarar sağladığına dair çok az delil vardır.

Uzun ömür diyetinde önerildiği üzere diyetinize fermente süt eserleri (peynir ve yoğurt gibi) dahil etmek, rastgele bir sütten daha kapsamlı bir mikrobiyom (iyi bakteri) sağladığı için yararlıdır.

AKDENİZ DİYETİ’NE BENZİYOR

Birçoğunuz bu diyeti tanıdık bir beslenme tertibi olarak tanıyabilir. Diyet; Akdeniz diyetine misal, bilhassa her ikisi de tercih edilen yağ olarak zeytinyağına sahiptir. Akdeniz diyeti, sıhhatin teşviki, hastalık riskinin azaltılması ve uzun ömürlülüğün teşvik edildiğine dair çok sayıda delil tarafından desteklenmekte ve önerilmektedir.

ARALIKLI ORUÇ

Uzun ömür diyetinin bir öbür tarafı, aralıklı oruç olarak bilinen makul oruç devirleridir. Diyet, 12 saatlik bir vakit diliminde yemek yemeyi ve yatmadan üç ila dört saat evvel yemek yememeyi savunuyor.

Tipik olarak aralıklı oruç tutan beşerler, dört ila sekiz saatlik bir yemek yeme penceresi ile 16-20 saat oruç fiyatlar. Öbür bir aralıklı oruç seçeneği, yemek yemenin haftanın iki günü yaklaşık 2-3 bin kilojul ile ve başka beş gün olağan yemek yeme ile sonlandırıldığı 5:2 diyetidir.

Kanıtlar, aralıklı açlığın insülin direncinde iyileşmelere yol açabileceğini ve bu da daha güzel kan şekeri denetimine yol açabileceğini gösteriyor. Bu, tip 2 diyabet ve kalp hastalığı ve obezite üzere öbür kronik hastalık riskinizi azaltabilir.

SAĞLIKLI KİLOYU KORUYUN

Uzun ömür diyeti, çok kilolu bireylerin günde yalnızca iki öğün (kahvaltı ve öğle yahut akşam yemeği) ve yalnızca iki düşük şekerli atıştırmalık yemesini önerir. Bu, kilo kaybı için kilojoule alımını azaltmaya çalışmaktır.

Bu tavsiyenin bir başka değerli istikameti, bilhassa doymuş yağ, tuz yahut şeker oranı yüksek besinlerin atıştırılmasını azaltmaktır. Bunlar çoklukla ‘isteğe bağlı / bazen alınabilecek gıdalar’ yahut ‘aşırı işlenmiş gıdalar’ olarak isimlendirdiğimiz besinlerdir. Bu besinler çok az besin pahası sunar ve kimi durumlarda daha makus sıhhat sonuçlarıyla ilişkilidir.

RENGARENK YİYECEKLER YİYİN

Uzun ömür diyeti, birden fazla ulusal diyet kılavuzunun da savunduğu, besinler açısından varlıklı yiyecekler yemeyi önerir. Bu, bitkisel besinlerden güçlü bir diyet ve her besin kümesinden çeşitli besinler tüketmek manasına gelir.

Bu diyet, her renk meyve ve zerzevat farklı besinler içerir, bu nedenle çeşitli renkli meyve ve sebzelerin tüketilmesi önerilir. Rafine edilmiş tahıllar, ekmekler, makarnalar ve pirinç yerine bir dizi kepekli tahılın seçilmesi önerisi de en güzel beslenme delilini yansıtıyor.

PROTEİN ALIMINI KISITLAYIN

Bu diyet, günlük beden tartısının kilogramı başına 0.68-0.80 gr protein alımını kısıtlamayı öneriyor. Bu 70 kg’lık bir kişi için günde 47-56 gr protein demektir. Referans için bu yiyeceklerin her biri yaklaşık 10 gr protein içermektedir: İki küçük yumurta, 30 gr peynir, 40 gr yağsız tavuk, 250 ml süt, 3/4 su bardağı mercimek, 120 gr tofu, 60 gr fındık yahut 300 ml soya sütü.

DOKTORUNUZ ÖNERMEDİYSE BESİN DESTEĞİ ALMAYIN

Bu diyet, her üç ila dört günde bir multi vitamin ve mineral desteği almanızı önerir. Longo, bunun yetersiz beslenmeyi önlediğini ve rastgele bir beslenme problemine neden olmayacağını söylüyor.

Bununla birlikte, Dünya Kanser Araştırma Fonu, İngiliz Kalp Vakfı ve Amerikan Kalp Derneği dahil olmak üzere birçok sıhhat kuruluşu, kanser yahut kalp hastalığını önlemek için destek almayı önermemektedir.

Takviyeler, muhakkak bir besinde eksiklik olduğunu gösteren bir kan testinin akabinde yalnızca hekiminizin tavsiyesi üzerine alınmalıdır. Bunun nedeni, kimi vitamin ve minerallerin yüksek ölçülerde olduğunda ziyanlı hale gelebilecek olmasıdır.

Tüm besin kümelerinde çeşitli yiyecekler yiyorsanız, zati tüm besin ihtiyaçlarınızı karşılıyorsunuz ve desteğe gereksiniminiz yok demektir.

EGZERSİZİ UNUTMAYIN

Uzun ömür diyetinde bahsedilmeyen şey ise sağlıklı ve uzun bir hayat için antrenmanın kıymetidir.”

Kilojoule Nedir?

Kalori, güç ölçüm ünitesi halinde söz edilir. Bahsedilen güç yiyeceklerde ve içeceklerde yahut idman sonrası olan süreçte bedende yakılabilen güç biçiminde söz edilir. Kalori güç ünitesi kilokalori yahut kilojoule formunda gösterilebilir. KJ kısaltması, kilojoule olarak tabir edilir. 1 kilogram joule ise 1000 joule biçiminde söz edilir.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.