DOLAR %
EURO %
ALTIN
BITCOIN %
İstanbul
°

KALAN SÜRE

Okul Çağı Çocuklarındaki Enfeksiyonlara Dikkat

Okul Çağı Çocuklarındaki Enfeksiyonlara Dikkat

ABONE OL
Kasım 11, 2022 10:33
Okul Çağı Çocuklarındaki Enfeksiyonlara Dikkat
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Okul devrinin başlaması ve beraberinde havaların soğumasıyla birlikte çocuklarda kulak, burun boğaz hastalıklarında da artış gözleniyor. Çocukların hem fizikî gelişimlerinin süratli olduğu hem de akademik muvaffakiyetlerinin temellerinin atıldığı bir devrin enfeksiyonlar açısından da ehemmiyet taşıdığını söyleyen Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları uzmanı Op. Op. Dr. Ziya Bozkurt, çocuklarda yaşanabilecek gelişimsel gecikmelerin ve bozuklukların ileriki hayatında kalıcı izler bırakabileceğine işaret etti.

Mikroplarla birinci müsabaka vakti çoklukla nispeten daha steril konut ortamımızdan çıkıp daha kalabalık ve mikroplarla haşır neşir olunan kreşler ve okul ortamı oluyor. Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları uzmanı Op. Op. Dr. Ziya Bozkurt, bu nedenle okul devrinde çocukların sıklıkla boğaz, kulak ve sindirim sistemi enfeksiyonları geçirdiğini söyledi. Okul çağında çocuklarda en sık; geniz eti ve bademcik sorunları, kulak sorunları, burun ve sinüslere bağlı meseleler ve ses sorunlarıyla karşılaşıldığı bilgisini verdi.

Bu periyodun çocukların fizikî ve akademik gelişimleri açısından değer taşıdığına dikkat çeken Op. Dr. Ziya Bozkurt, tedavide yaşanabilecek gecikmelerin yaşanabilecek gelişimsel gecikmeler ve bozuklukların çocuğun ileriki hayatında kalıcı izler bırakabileceğine işaret etti.

KRONİK HASTALIĞI OLAN ÇOCUKLAR DAHA SIK HASTALANIYOR!

Her çocukta bu enfeksiyonların tıpkı oranda görülmediğini, bunun için hem yapısal hem çevresel etkenlerin ehemmiyet taşıdığını söyleyen Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları uzmanı Op. Dr. Ziya Bozkurt, hususla ilgili şu bilgileri verdi: Örneğin gebelikte, doğum sırasında yahut sonrasında külfet yaşayan çocuklar, anne sütünün gereğince almayan bebekler, alerjik yapıda olanlar, kronik hastalığı olan çocuklar yaşıtlarına nazaran daha sık hastalanır. Öteki taraftan çevresel faktörlerin de burada rol oynadığı biliniyor. Örneğin beslenme alışkanlıkları, kalabalık yerlerde yaşama ve kreş, okul ortamı; idman yapma, gereğince güneş ışığına maruz kalma üzere faktörlerde bağışıklık sistemini etkileyerek çocuklar ortasında farklılık yaratmaktadır.”

GENİZ ETİ VE BADEMCİKLERİN BÜYÜMESİ FARKLI SIKINTILARA DA NEDEN OLABİLİR!

Vücudun savunma sisteminin bir kesimi olan bademcik ve geniz eti dokularının enfeksiyonlarla her karşılaştıklarında büyüyerek kimi vakit bulundukları yerde tıkayıcı tesire sebep olabildiklerini anlatan Op. Dr. Ziya Bozkurt, “Diğer taraftan bakteri ve virüsler üzere ziyanlı etkenler bu dokuların kendi kendilerini iltihaplandırmasına neden olabilir. Böylelikle bu iki doku muhafaza fonksiyonlarını yerine getiremeyip kendileri enfeksiyon üretir hale gelerek beden için birer enfeksiyon kaynağı olabilirler” diye konuştu.

Geniz etinde büyüme olmasının çocuğun teneffüsüne da mani olabildiğini ve bunun yanında farklı sıhhat problemleri için de taban oluşturabildiğini hatırlatarak Op. Dr. Ziya Bozkurt, kelamlarına şöyle devam etti:

“Bu durum ayrıyeten kulak ve sinüslerin içinde oluşan sıvıların boşalımını bozarak sorunlara yol açar. Bu çocuklarda işitme kayıpları, horlama, ağızdan soluma, gece öksürükleri, burun akıntıları oluşur. Ağızdan teneffüs ortodontik bozukluklar, yüz gelişiminde bozukluklar ve konuşma bozukluğuna yol açabilir.”

HER GENİZ ETİ SORUNU YAŞAYAN ÇOCUĞA CERRAHİ GEREKİR mi?

Her çocukta geniz eti bulunmakla birlikte bilhassa 4-5 yaşlarda kreş ve okula başlangıç etabında karşılaşılan enfeksiyonlara bağlı olarak bu dokuların büyüyüp belirginleştiklerini hatırlatan Op. Dr. Ziya Bozkurt, ileri yaşlarda küçülme eğilimi gösterdiklerini söyledi. Hangi durumlarda çocuklara cerrahi teşebbüs gerektiği konusunda ise Op. Dr. Ziya Bozkurt şunları anlattı:

“Eğer geniz eti muhafaza fonksiyonlarını yerine getiremeyip kendileri enfeksiyon üretir hale gelerek devamlı sinüzit yahut orta kulak enfeksiyonlarına ve buna bağlı işitme kayıplarına sebep oluyorsa, geniz etinin büyüklüğü burundan teneffüse pürüz oluşturarak devamlı ağızdan solumana ve buna bağlı horlama, yahut apne dediğimiz uykuda nefessiz kalma üzere önemli meseleler yaratıyorsa; yahut yeniden devamlı ağız teneffüsüne bağlı çene ve diş yapısında bozulma izleniyorsa bu durumda cerrahi tedavi yani geniz etinin alınması planlanmalıdır.”

TEDAVİ EDİLMEZSE YAPISAL SORUNLARA NEDEN OLABİLİR!

Bu sorunun tedavi edilmemesi durumunda çocuğun akademik muvaffakiyetinin etkilenebileceği üzere birtakım yapısal sorunlara de neden olabileceğini anlatan Op. Dr. Ziya Bozkurt, “Geniz eti büyüklüğüne bağlı horlama ve apne şikayeti olan çocuklar gece uykularını tam olarak alamadıkları için gelişim gerilikleri, dikkat dağınıklıkları izlenebilir; şayet işitme kaybı gelişmişse bu çocuklarda derslerde ve toplumsal hayatlarında gerilemeler ve buna bağlı olarak da okul muvaffakiyetinde düşmeler gözlenebilir. Başka taraftan geniz eti büyüklüğüne bağlı devamlı ağız teneffüsü alt çenenin küçük kalması ve buna bağlı ortodontik bozukluklar, yüz gelişiminde bozukluklar ve konuşma bozukluğuna yol açabilir” diye konuştu.

BADEMCİKLER İÇİN İLAÇ TEDAVİSİDEN CEVAP ALINAMIYORSA CERRAHİ DÜŞÜNÜLMELİ”

Okul çağı çocuklarında en sık karşılaşılan bir öbür sorun olan bademcik enfeksiyonlarında ise öncelikle antibiyotik tedavisiyle başlandığını söyleyen Op. Dr. Ziya Bozkurt, ilaç tedavisinden yarar görülmemesi durumunda cerrahiye başvurulduğunu söyledi. Ameliyata karar verme evresinde birtakım kriterlerin ehemmiyet taşıdığını anlatan Op. Dr. Ziya Bozkurt, kelamlarına şöyle devam etti:

“Bahsettiğimiz kriterlerin kimileri daha kesin kriterler olarak kabul edilir iken örneğin apne dediğimiz uykuda nefessiz kalma yahut çene ve diş yapısında kalıcı bozulmaları üzere; sık tekrar eden bademcik enfeksiyonları, Difteri (Kuşpalazı) mikrobu taşıyıcılığı ve bademcik iltihaplanmasına bağlı olarak sık orta kulak iltihabı yahut sinüzit atağı geçirilmesi üzere durumlarda göreli kriterler kabul edilir. Her bir çocuk dikkatlice kıymetlendirilerek bu kararın ferdî olarak verilmesi gerekir.”

ÇOCUKTAKİ İŞİTME SORUNU ORTA KULAK ENFEKSİYONU İÇİN UYARICI OLABİLİYOR!

Sorunlu bir gebelik yahut doğum, geniz eti büyüklüğü, çocukta alerjik bir yapı olması, kalabalık ortamlar (okul kreş gibi) ve buna bağlı sık üst teneffüs yolu enfeksiyonu geçirmeleri, beslenme alışkanlıkları, yaşanılan meskende sigara içilmesi üzere birçok etken çocuklarda orta kulak enfeksiyonlarına neden olabiliyor. Bilhassa küçük çocuklarda epey sık görülen bu durumun tedavi edilmediği taktirde kulak zarında kalıcı hasar bırakabildiğine işaret eden Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları uzmanı Op. Dr. Ziya Bozkurt, kelamlarına şöyle devam etti:

Hastalık kendisini ağrı ateş yahut kulak akıntısı ile gösteren akut formda olabileceği üzere, bilhassa işitme sorunları ile kendini gösteren ateş yahut ağrının olmadığı daha sinsi ilerleyen seröz otitler olarak da izlenebilir. Bu hasta kümesinde bilhassa işitsel şikayetler ön plandadır. Anne babanın söylediklerini tekrarlatma, televizyon sesini fazla açma, çağrıldığında karşılık vermeme üzere şikayetler görülebilir. Şayet tedavi edilmezlerse hem çocuklarda toplumsal ve akademik gelişmede geriliğe sebep olurlar hem de orta kulak ve kulak zarında kalıcı hasarlar bırakabilirler. Bu yüzden bazen bu tablo uzadığında ve kalıcı sorun yaratma telaşı oluştuğunda yahut akut enfeksiyonlar sık tekrarlamaya başladığında kulaklara parasentez ve ventilasyon tüpü uygulaması üzere cerrahi seçenekler yapılmaktadır. Bilhassa orta kulak iltihabı için risklerin varlığı durumunda Aileler bu sebepler varlığında çocuklarını daha yakında izlemeliler işitmeyle ilgili en ufak bir kuşkuda televizyonun sesini çok açma yahut televizyonu yakından izleme, derslerde öğretmenin söylediklerini duyamama üzere durumlarda vakit geçirmeden bir KBB muayenesini yaptırmaları gerekir.”

SES KISIKLIĞININ EN DEĞERLİ NEDENİ NODÜLLER!

Okul çağı çocuklarında görülen kronik ses kısıklığının nedenleri ortasında ses teli nodüllerinin (vokal nodül) geldiğine işaret eden Op. Dr. Ziya Bozkurt, “Ses teli nodüllerinin en sık sebebi çocuğun yüksek sesle konuşma ve birçok vakit bağırma alışkanlığının olmasıdır. Ses tellerinin endoskop ile muayenesinde nodüllerin görülmesi ile teşhis koyulur. Ekseriyetle konuşurken bile yüksek sesi tercih eden bu çocukların tedavisinde en değerli nokta çocuğa ses hijyenini öğretmekten geçer. Gerekli durumlarda ses terapisi verilerek tedavi edilir” diye konuştu.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.