Site icon Tarımsal Haberler – Haberler – Son Dakika Haberleri

Kocaeli Altın Karınca’dan Büyükşehir’in hizmetlerine 2 ödül birden

Marmara Belediyeler Birliğinin 2022 Altın Karınca Ödülleri” sahiplerini buldu. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, merasimde 2 başka proje ile ödül alarak, başarılı hizmetlerini taçlandırdı

Marmara Belediyeler Birliğince belediyelerin kentlerdeki ömür kalitesini artıran projelerini teşvik etmek ve yaygınlaştırmak maksadıyla düzenlenen, “2022 Altın Karınca Ödülleri”, merasimle sahiplerini buldu. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, hayata dokunan 2 farklı projesiyle birden ödül aldı. Büyükşehir’in ziraî kalkınma alanındaki TABİP ve el emeği göz ışığı yapıtların dijital ortamda satışa sunulduğu komeksepeti projeleri mükafata layık görüldü. İstanbul’daki ödül merasimine Marmara Belediyeler Birliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Lideri Doç. Dr. Tahir Büyükakın, belediye liderleri ve proje takımları katıldı.

MARMARA’NIN EN İTİBARLI ÖDÜLLERİ

Başkan Büyükakın, merasimin açılışında yaptığı konuşmada, Marmara’nın en itibarlı yarışı olan Altın Karınca Ödülleri’nin, kentlerin güzelleşmesi ve kalkınması için hayata geçirilen projelerin bir manada taçlandırılması için bir vesile olduğunu söyledi. Altın Karınca Mükafatları müsabakasında projelerin, adil bir kıymetlendirme süreci ile belirlendiğini tabir eden Lider Büyükakın, “Ödüllerin yerini bulmasını ve daha başarılı projeleri teşvik etmesini temenni ediyorum. Dereceye giren belediyelerimizi ve proje takımlarını tebrik ediyorum. Emeği geçen tüm arkadaşlarımı tebrik ediyorum” diye konuştu.

“MBB ÇOK HOŞ HİZMETLERE ÖNCÜLÜK ETTİ”

Türkiye’nin lokomotifi olan Marmara Bölgesi’ndeki kentlerin, Türkiye’nin gelişmesinde ve kalkınmasında büyük bir kıymete sahip olduğunu vurgulayan Lider Büyükakın, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Marmara Belediyeler Birliği, üye belediyeler ortasında bilgi ve deneyim paylaşımını ön plana önceleyen, bölgenin sürdürülebilir kalkınmasını hedefleyen, belediyecilik hizmetlerinin kalitesini daima artırmak maksadıyla bilhassa çevresel hassaslığı, iklim krizine karşı önlemleri de alacak formda çalışmalarına devam ediyor. Marmara Belediyeler Birliği, kurulduğundan bu yana çok hoş hizmetlere öncülük etti. En son müsilaja karşı yeniden güçlü bir inisiyatifin oluşmasını sağladı. Birliğimize katkı sağlayan tüm belediye liderlerimize, meclis ve encümen üyelerimize bilhassa teşekkürü borç biliyorum. Çalışma arkadaşlarımız çok önemli emek veriyorlar. Hoş bir uzman takımımız var. Belediyelerimizin güçlenmesi için, onların hoş projelerinin ve insan kaynaklarının paylaşılması için nitekim hoş bir çalışma ortamı oluşturdular.”

“PROJELERİ YÖNETENLER ÖDÜLLENDİRİLDİ”

Başkan Büyükakın, Altın Karınca yarışında objektif bir kıymetlendirme süreci oluşturulduğunu, bağımsız kıymetlendirme yapan bilhassa üniversite hocalarından oluşan küme tarafından objektif kıymetlendirme kriterleri ile mükafatların sahiplerini bulduğunu lisana getirdi. Lider Büyükakın, “Biz bugün daha âlâ belediye, daha makûs belediye, daha başarılı belediye, daha başarısız belediye üzere bir ayrım yapmak üzere bir ortaya gelmedik. Biz başarılı projeleri ödüllendirmek, bilhassa o projelerde çalışan yol arkadaşlarımızı tebrik ve teşvik etmek üzere bu ödül merasimine düzenliyoruz. Bu onur günü, belediye liderlerinden fazla, aslında başarılı proje üreten arkadaşların günüdür. Halka her gün hizmet eden pahalı çalışma arkadaşlarımızın günüdür. Yani bugün belediye liderlerimiz yahut belediyelerden fazla, projeleri yöneten ve projelerde muvaffakiyet kaydeden arkadaşlarımızın ödül ve onur günüdür. Bu mükafatlar âlâ uygulama örnekleri yaygınlaşsın, paylaşılsın ve başkalarına örnek olsun diye veriliyor. Marmara’nın en itibarlı mükafatını hak kazandınız. Bundan ötürü emeği geçen tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum.” biçiminde konuştu.

10 KATEGORİDE ÖDÜL

Konuşmaların akabinde mükafatlar açıklandı. Altın Karınca’da 10 farklı kategoride 39 belediyenin 49 projesi mükafata layık görüldü. Marmara Bölgesi’ndeki belediyelerin projeleri, yönetişim ve katılımcılık, kentsel planlama ve altyapı, iklim değişikliği ve etraf idaresi, kentsel tasarım ve mimari, kültür ve sanat, toplumsal hizmetler, mahallî kalkınma, ulaşım ve hareketlilik, akıllı kent uygulamaları ve afet idaresi olmak üzere 10 kategoride ödüllendirildi. Dereceye giren belediyelere mükafatları, Marmara Belediyeler Birliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Lideri Doç. Dr. Tahir Büyükakın tarafından belediye liderlerine ve proje takımlarına takdim edildi.

KOCAELİ BÜYÜKŞEHİRE 2 ÖDÜL

Altın Karınca müsabakasında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 2 farklı projesiyle mükafata layık görüldü. Büyükşehir Belediyesinin katma pahası yüksek eserler yetiştirmeye teşvik edilen çiftçilerin gelir seviyesini artırmak ve ziraî kalkınmaya dayanak sağlamak gayesiyle 2020’de hayata geçirdiği, Muhtarlık İşleri Dairesi Ziraî Hizmetler Şube Müdürlüğünce yürütülen, “Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Projesi” (TABİP) mükafata layık görüldü. Ayrıyeten Kültür ve Toplumsal İşler Dairesi Yaygın Eğitim Şube Müdürlüğünün yürüttüğü, KO-MEK’te aldıkları eğitim ile meskenlerinde ürettikleri eserleri satmak için uygun bir platform arayan kursiyerlere sunulan komeksepeti ile alıcı ve satıcıya inançlı alışveriş imkanı sağlanması, geniş kitlelere erişim, e-ticaret ve eser pazarlama mevzularında teknik dayanak verilmesiyle üreticilerin daha fazla üretime katılmaları ve aile ekonomilerine katkıda bulunmaları amaçlanan Komeksepeti ödül alan öbür proje oldu. Muhtarlık İşleri Dairesi Lideri Numan Balaban ve Kültür ve Toplumsal İşler Dairesi Lideri Raşit Fidan ile proje grubuna mükafatları, Lider Büyükakın tarafından verildi. Tören, günün anısına fotoğraf çekimi ile son buldu.

TIBBİ VE AROMATİK BİTKİ YETİŞTİRİCİLİĞİ PROJESİ (TABİP)

Muhtarlık İşleri Dairesi Ziraî Hizmetler Şube Müdürlüğünce, 2019-2022 ortasında çiftçilere yönelik tamamlanan 41 destekleme proje kapsamında, üreticilere yaklaşık 147 milyon lira kıymetinde takviye sağlandı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesince, katma kıymeti yüksek eserler yetiştirmeye teşvik ettiği çiftçilerin gelir seviyesini artırmak ve ziraî kalkınmaya takviye sağlamak maksadıyla “Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Projesi” (TABİP) 2020 yılında hayata geçirildi. Proje kapsamında, vilayet genelinde 1140 dekar alanda yaklaşık 4 milyon biberiye, tıbbi nane ve melisadan (oğul otu) oluşan tıbbi ve aromatik bitki toprakla buluşturuldu. Kontratlı tarım modeli ile gerçekleştirilen proje doğrultusunda, tıbbi ve aromatik bitkilerin şu ana kadar 800 dekar alanda yapılan hasadından yaklaşık 250 ton 334 kilogram eser elde edildi.

KIRSALA GERİ DÖNÜŞÜ TEŞVİK VE BAYAN İSTİHDAMINA DESTEK

Turizm, sanayi, eğitim, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin bir ortada yapıldığı az kentlerden biri olan Kocaeli’de, Büyükşehir Belediye Lideri Doç. Dr. Tahir Büyükakın’ın öncülüğünde, kentin en değerli kırsal kalkınma atılımlarından biri olan TABİP ile katma pahası yüksek biberiye, tıbbi nane ve oğul otu, stevia (şeker otu) yetiştiricilerine dayanak sağlanıyor. Proje ile ayrıyeten kırsaldan kente gidişin engellenmesi ve kentten kırsala geri dönüşün teşvik edilmesi de amaçlanıyor. Proje kapsamında bayan çiftçi ve çalışan istihdamında da artış sağlandı. Sigortalı yardımcı 61 bayan emekçimiz var. Özel kesimden çapalama, dikim ve hasat işlerinde ise yaklaşık 300’e yakın bayan personel istihdam edildi.

SÜPER KRİTİK EKSTRAKSİYON TESİSİ

Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK MAM iş birliği ile tıbbi aromatik bitki sürece hedefli büsbütün yerli olarak 332 metrekare alanda kurulan ve yıllık 2 bin 500 ton aromatik bitki sürece kapasiteli Muhteşem Kritik Ekstraksiyon Tesisi’nde, eserlerden yüksek teknoloji ile hassas saflıkta yağ elde ediliyor.

DİSTİLASYON (DAMITMA) TESİSİ

Yine Büyükşehir Belediyemizce, 42 dönüm alanda kurulan Türkiye’nin en büyük Tıbbi Aromatik Bitki Üretim ve Sürece Tesisinde, demostrasyon bitki yetiştirilerek, su buharı metodu ile uçucu yağlar elde ediliyor. Distilasyon (damıtma) tesisinde elde edilen katma pahası yüksek eserlerden elde edilen yağlar, ilaç, destek besin ve kozmetik kesiminde kullanılıyor. Tesis tıpkı vakitte, çiftçi eğitim merkezi olarak da faaliyet gösteriyor.

Tıbbi aromatik bitki çeşitlerinin AR-GE ve deneme üretimi çalışmalarının yapıldığı tesis birebir vakitte, çiftçi eğitim merkezi olarak da faaliyet gösterecek. Kocaeli Büyükşehir bünyesindeki Sekapark A.Ş. eser geliştirme pazarlama konusunda çalışmalar sürdürüyor. Dünyada milyarlarca dolarlık hacme sahip tıbbi ve aromatik bitkiler pazarı, Kocaeli için de kıymetli bir yarar kapısı olacak, ülke iktisadına katkı sağlayacak. Büyükşehir Belediyesi ayrıyeten, Yağ Borsası’nın Kocaeli’de kurulması için teşebbüslerde bulunuyor.

KOMEK SEPETİ PROJESİ

KO-MEK’te aldıkları eğitim ile meskenlerinde ürettikleri eserleri satmak için uygun bir platform arayan kursiyerlere sunulan komeksepeti ile alıcı ve satıcıya inançlı alışveriş imkanı sağlanması, geniş kitlelere erişim, e-ticaret ve eser pazarlama bahislerinde teknik takviye verilmesiyle üreticilerin daha fazla üretime katılmaları ve aile ekonomilerine katkıda bulunmaları amaçlanıyor. Proje ile dezavantajlı kümelerin üretime teşvik edilmesi, aile bütçesine katkı sağlanması, bireylerin girişimciliğine ve istihdamına katkı sağlanması, mevcut eser satışlarının hızlandırılması, kente has Kandıra bezi, Hereke halısı, Karamürsel sepeti üzere klasik sanatların yaşatılması sağlanıyor. Ayrıyeten, KO-MEK tarafından kurulan dijital pazarda kursiyerler, ürettikleri el emeği göz parıltısı eserlerinin satışını yapıp, gelir elde edebiliyorlar.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Exit mobile version