İzmir Vilayet Ulusal Eğitim Müdürlüğü tarafından TÜBİTAK 4008 ‘Özel İhtiyaçlı Bireylere Yönelik Kapsayıcı Toplum Uygulamaları’ daveti kapsamında dayanak almaya hak kazanan ‘Bilimi Yaşıyorum Projesi’ başlıyor. Projeye Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Kısmı, Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Kısmı ve Tire Süt Kooperatifi de katkı sağlıyor. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanlığında gerçekleştirilen proje açılış toplantısına Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Banu Yücel, İzmir Vilayet Ulusal Eğitim Şube Müdürü Mevlane Akdeniz, Ege Üniversitesi Bahçe Bitkileri Kısım Lideri Prof. Dr. İbrahim Duman, Prof. Dr Gölgen Bahar Öztekin, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Kısım Lideri Prof. Dr. Ferah Sayım, Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Kısım Lideri Porf. Dr. S. Sunay Yıldırım Yanlışsız, Konak İlçe Ulusal Eğitim Müdürü Serdal Şimşek, Menemen İlçe Ulusal Eğitim Müdürü Sibel Özer, Tire Süt Kooperatifi Üretim Tesisleri Genel Müdür Yardımcısı Fatih Karataş, projede vazifeli uzmanlar ve eğitmenler katıldı. Proje açılış programında ayrıyeten Ödemiş Ovakent Özel Eğitim Meslek Okulu, Konak Özel Eğitim Meslek Okulu, Buca Şeyhşamil Özel Eğitim Meslek Okulu yöneticileri, öğretmen ve öğrencileri de hazır bulundu.
Öğrencilerin merak ve keşfetme hislerini harekete geçiren etkinlikler gerçekleştirilecek
Proje yürütücüsü Dr. Doğan Seyfettin Aldağ yaptığı açılış konuşmasından Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Hayatta en gerçek mürşit ilimdir, fendir’ kelamını hatırlatarak bilim ve fen alanındaki çalışmaların kıymetini vurguladı. Fen Bilimlerinin özel ihtiyaçlı öğrencilerin eğitiminde özel ve temel bir rol oynaması gerektiğine işaret eden Aldağ, ‘Bilimi Yaşıyorum’ projesi kapsamında gerçekleştirilecek tabiat ile etkileşimli etkinlikler ile iştirakçilerin bilimsel olguları fark etmelerini, merak, araştırma ve sorgulama hislerini harekete geçirmelerinin amaçlandığını söyleyerek iştirakçilerin bilişsel toplumsal, görsel olarak edindikleri tecrübeleri hayatlarına adapte ederek ömürlerinde tabiat bilimlerini faal kullanmalarını sağlamanın hedeflendiğini belirtti. Proje kapsamında iştirakçilerin yaşayarak gerçekleştireceği aktifliklerin iştirakçilerde tabiatın ve bilimin ve fen bilimlerinin bir kesimi olma olgusunu oluşturacağını söyleyen Aldağ, projeye takviye veren herkese teşekkür etti.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Kısım Lideri Prof. Dr. İbrahim Duman yaptığı konuşmada Bahçe Bitkileri Kısmı olarak özel ihtiyaçlı öğrencilerin eğitimi konusunda tecrübeli olduklarını belirtti. Ege Üniversitesinin bir araştırma üniversitesi olduğunu vurgulayan Duman, proje çalışmalarına her vakit takviye vermeye hazır olduklarını belirtti ve projede emeği geçenlere teşekkür etti.
İl Ulusal Eğitim Şube Müdürü Mevlane Akdeniz yaptığı konuşmada İzmir Vilayet Ulusal Eğitim Müdürlüğünün TÜBİTAK 4008 ‘Özel İhtiyaçlı Bireylere Yönelik Kapsayıcı Toplum Uygulamaları Çağrısı’ kapsamında 2 proje ile dayanak almaya hak kazanan tek vilayet müdürlüğü olduğunun altını çizdi. Kapsayıcı toplum uygulamalarının bireylerin kaliteli eğitim alabilmeleri, toplumda tüm alanlarda faal olabilecekleri bir ömür sürdürebilmeleri, toplum içindeki farklılıkların hürmet ve kabul görmesi için gerçekleştirildiğini belirten Akdeniz, öğrencilerin toprak ve tarımla eğitim almalarının kıymetine değindi. Akdeniz, projenin hazırlanmasında ve yürütülmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek kelamlarını sonlandırdı.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Banu Yücel, toplumun tüm bireylerinin birlikte bir dinamik ve süreklilik oluşturduğunun altını çizerek çeşitli nedenlerle ferdi özellikleri ve eğitim yeterlilikleri açısından akranlarından farklılık gösteren özel ihtiyaçlı bireylerin eğitiminin toplumsal farkındalıkların gelişmesi tarafından ihtimamı gerektiren pozisyonda olduğunu söyledi. Özel ihtiyaçlı bireylerin toplum içerisinde bağımsız ömürlerinin desteklenmesi ve toplumun bütünleştirilmesi emeline hizmet eden ‘Bilimi Yaşıyorum Projesi’nin farklılıkların anlaşılması ve toplumsal yararı istikametiyle çok değerli olduğuna değinerek projeye dayanak veren herkese teşekkür etti.
Yaparak yaşayarak öğrenme hedefleniyor
TÜBİTAK 4008 ‘Bilimi Yaşıyorum Projesi’ ile özel ihtiyaçlı bireylerin proje kapsamında gerçekleştirilecek tabiat ile etkileşimli etkinlikler ile bilimsel olguları fark etmelerini sağlayarak, merak hislerini, araştırma ve sorgulama hislerini teşvik etmek ve bilişsel, toplumsal, görsel olarak edindikleri tecrübeleri hayatlarına adapte ederek etkin iştiraklerini sağlamak hedefleniyor. Projenin maksat kitlesini, İzmir vilayetindeki özel eğitim meslek okullarında 9. ve 10. sınıfta okuyan hafif seviye zihinsel yetersizliği olan öğrenciler oluşturuyor.
TÜBİTAK 4008 Bilimi Yaşıyorum Projesi kapsamında pek çok aktiflik ‘Hortikültürel Terapisi’, ‘Tabiatı Keşfediyorum’, ‘Çiftlikten Evimize’ başlıkları altında hayata geçirilecek.
Proje katılan öğrenciler, Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezinde kayaç çeşitliliği ve oluşumlarını, canlıların çeşitliliğini, ortalarındaki bağları ve kuşaklarının tükenebileceğini öğrenecekler. Projeye katılan öğrenciler ayrıyeten Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Kısmında hortikültürel terapi sistemiyle bitkisel üretimin basamaklarını öğrenip, gözlemleyip kendi bitkilerini yetiştirmeyi, Tire Süt Kooperatifi Üretim Tesisleri’nde çiftlik hayatını, süt eserlerinin nasıl yapıldığını gözlemleyerek uygulama aktifliklerine katılacaklar. Aktifliklerin ortak maksadı ise öğrencilerin iç içe yaşadıkları fen bilimini yaparak yaşayarak öğrenme, bilime olan ilgi, merak, bilişsel hünerlerini arttırma, büyük ve küçük kas motor marifetlerini geliştirme, kazanımlarını toplumsal hayata uyarlamalarını sağlamak oluşturuyor.
Her aktiflik, uzman şahıslarca, ezbercilikten uzak, gaye kitlenin düzey, ilgi ve hassasiyetlerine uygun deneylerle, atölye çalışmalarıyla, eğitsel oyunlarla, yaratıcı dramalarla bilgiyi görselleştirerek, yaparak yaşatılarak öğrencilere kavratılacak.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı
EKONOMİ
17 Eylül 2024EKONOMİ
17 Eylül 2024EKONOMİ
17 Eylül 2024EKONOMİ
17 Eylül 2024EKONOMİ
17 Eylül 2024EKONOMİ
17 Eylül 2024EKONOMİ
17 Eylül 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.